Aangezichtsverlamming2018-07-18T09:38:11+00:00

Aangezichtsrevalidatie

Aangezichtsverlamming

Zijn spieren aan één kant van het gezicht uitgevallen? Dan wordt gesproken van een aangezichtsverlamming of in medische termen een facialisverlamming. Het grootste probleem is de misvorming van het gelaat: het oog sluit niet (meer goed) of de mondhoek gaat hangen en vloeistof of speeksel loopt eruit. Dit kan op den duur dusdanige problemen geven dat een normaal sociaal/openbaar leven (denk bijvoorbeeld aan: uit eten gaan) niet meer vanzelfsprekend is. Dit kan uiteindelijk leiden tot een sociaal isolement.

‘Ander’ gezicht

De gelaatsspieren worden aangestuurd door de aangezichtszenuw.  Wanneer dit uitvalt -vaak aan één kant- is er dan sprake van een aangezichtsverlamming. Er wordt ook wel gesproken van een “ander” gezicht. Bovendien kunnen er onwillekeurige mee-bewegingen van andere aangezichtsspieren zijn. Zo kan bijvoorbeeld bij oogsluiting de mond meebewegen.

Oorzaken van aangezichtsverlamming kunnen zijn:

  • Een hersenaandoening (bijvoorbeeld tia of bloeding);
  • De ziekte van Bell (sluimerende herpes/koortslip in zenuwstelsel);
  • Oorontsteking;
  • Ziekte van Lyme;
  • Schedelletsel of letsel na operatie;
  • Tumor die tegen een zenuw drukt.
Hetty Hermelijn is gespecialiseerd in fysiotherapie bij aangezichtsverlamming
Aangezichtsverlamming bij fysioculemborg

Mime therapie

Het gezicht is altijd het eerste waar iemand naar kijkt. Er kan door de aangezichtsverlamming dan ook schaamte of juist angst om naar buiten te gaan optreden. Gelukkig is daar met ‘mime-therapie” hier wat aan te doen.

Vaak is het de huisarts, neuroloog of KNO-arts die een patiënt doorverwijst naar de fysiotherapeut. U gaat onder deskundige begeleiding van Hetty Hermelijn aan de slag om weer controle over de uitgevallen spieren te krijgen.  Dit is in de vorm van specifieke massage-technieken en oefentherapie. Op termijn kunnen deze oefeningen ook de gelaatsexpressie verbeteren.

Zelfs jaren na het ontstaan van de aangezichtsverlamming  is de therapie inzetbaar. Hetty Hermelijn geeft deze “mime-therapie” of aangezichtsrevaladatie sinds 2015. Zij  volgde daarvoor een speciale opleiding in Radboudumc in Nijmegen en laat zich nog regelmatig bijscholen om de nieuwste technieken te leren.

Aangezichtspijn

Aangezichtsverlamming en aangezichtspijn worden vaak verward, maar zijn twee verschillende aandoeningen. Het chronisch aspect bij aangezichtspijn blijft altijd wel een uitdaging om te behandelen, maar is zeer zeker de moeite waard om aan te pakken.

Aangezichtsverlamming bij fysioculemborg

Reguliere fysiotherapie


De specialisatie van Hetty Hermelijn -fysiotherapie rondom het gelaat- neemt niet weg dat er ook ruimte is voor reguliere fysiotherapie consulten. Hetty Hermelijn is altijd geïnteresseerd in de mens achter zijn of haar klacht. Behandelingen kunnen ook vaak gecombineerd worden met Stressmanagement. Er is tijdens de behandelingen ook altijd ruimte voor een gezonde dosis humor!

In onze praktijk behandelen we mensen van alle leeftijden vanwege (pijn)klachten die ontstaan vanuit een beweging of (verkeerde) houding

Klachten komen veelal voort uit:

-(Sport) blessures
-Houding tijdens werk/voor computer
-Ongeval of ziekte
-‘Verkeerde’ beweging
-Slijtage of ouderdom van het lichaam

FysioCulemborg helpt u bij aangezichtsrevalidatie

(0345) 521 103