Kaakproblemen2018-07-18T09:23:42+00:00

Kaakproblemen

Kaakfysiotherapie

Kaakfystiotheraptie heb ik toch niet nodig? Het lijkt zo gewoon: kauwen, praten, drinken.  Toch is het voor veel mensen pijnlijk wanneer het kaakgewricht en daarmee het kauwstelsel niet goed functioneert. TMD (Temporomandibulaire dysfunctie) is de officiële benaming van kaakgewrichtsklachten.  Deze klachten kunnen zich uiten in een pijnlijke en/of beperkte mondopening. Daarbij gaat eten vaak moeizaam, laat staan het afbijten van voedsel, en is het nemen van een grotere hap nauwelijks mogelijk. Er kan zelfs een krakend of ‘knappend’ geluid bij te horen zijn. Wist u dat de kauwspier een van de sterkste spieren van het menselijk lichaam is?

Ook verkeerd slikken kan gevolgen hebben voor het kaakgebied.  Kaakfysiotherapie kan u een oplossing bieden.

Mondgedrag

Kaakfysiotherapie is een onderdeel van het werk van orofaciaal fysiotherapeut. Orofaciale fysiotherapie helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. De therapie wordt vaak geadviseerd en ingezet door huisarts, tandarts, orthodontist of medisch specialist zoals een KNO-arts, kaakchirurg, neuroloog of orthopeed. Wij geven alle therapie rondom hals, hoofd en nek die passen binnen dit spectrum. Met oefeningen en bewustwordingstechnieken verandert de fysiotherapeut het mondgedrag..

Zonder verwijzing
Ook zonder verwijzing kunt u terecht bij een orofaciaal fysiotherapeut. Na een screening en intake beoordeelt de fysiotherapeut welke behandeling het beste past bij de specifieke TMD-klacht. Hieronder vindt u een lijst van oorzaken.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van de kaakproblemen. Hieronder staan de meest voorkomende zaken.

Versleten kaakkopjes kunnen de oorzaak zijn van pijn die uitstraalt naar het oor. Een kaakgewricht is een soort scharnier dat versleten kan zijn.

Moeite met de mond te openen of juist heel hard klemmen (met de kaken op elkaar) maar ook tandenknarsen kan spierpijn in de kaak veroorzaken.

Kauwspieren die gespannen zijn kunnen hier de oorzaak van zijn. Met oefeningen en kaakfysiotherapie kan dat verholpen worden

Gespannen spieren in het gelaat en bij de slapen kunnen voor hoofdpijn zorgen, omdat spieren rondom de schedel gelinkt zijn aan elkaar.

Verbrijzeling van de kaak of kaakgewricht geeft o.a. spier- en gewrichtsverstijving en kan zorgen dat de mond niet ver open kan. De kaakfysiotherapeut is dé aangewezen persoon om dit te behandelen.

Een tumor in het gelaat of mond wordt door specialisten behandeld. Daarna moeten de spieren in het gelaat en rondom het gewricht weer hun werk doen.

Pijn die niet gerelateerd lijkt te kunnen worden. Het kan alles te maken hebben met de spieren en gewrichten rondom hoofd en hals.

Bekijk onze speciale pagina over aangezichtsverlamming

Last van draaiduizeligheid? Bekijk onze speciale pagina en behandelingen.

Onze werkwijze

  • FysioCulemborg werkt zonder verwijzing, maar bij langdurige behandeling op verzoek van een specialist is een verwijzing aan te raden voor de verzekering. Voor fysiotherapie bij duizeligheid heeft u wel een verwijzing nodig.
  • Behandelingen beginnen met een gedegen onderzoek van de kaak en nek.
  • Meten is weten, Wij evaluaeren na de behandeling.
  • Wij leggen oorzaak en gevolg aan u uit.
  • Er wordt een behandelplan opgesteld.
  • We starten de behandelingen en u moet ook oefenen.

FysioCulemborg helpt u bij kaakproblemen

Bel vrijblijvend (0345) 521 103